Koruna v závěru týdne zpevnila k dolaru, k euru posílila mírněji

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Česká měna v závěru týdne zpevnila vůči americkému dolaru, k euru si připsala jen mírné zisky. Kolem 17:00 koruna posílila na 17,40 Kč/USD, vůči euru si v porovnání se čtvrtečním závěrem polepšila o dva haléře na 25,41 Kč/EUR, vyplývá z údajů Patria Online.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance dnes nebylo obchodování s korunou zdaleka tak zajímavé jako obchodování na trhu eurodolarovém. Koruna totiž neměla na co reagovat. "Pár pohybů sice předvedla, ale v podstatě se nevzdálila od hladiny 25,45 Kč/EUR," uvedla Šichtařová. Dodala, že za rok očekává kurz koruny kolem 23,70 Kč/EUR.

Jiří Škop z Komerční banky poznamenal, že česká měna během září dále zvýšila své zisky vůči euru. Posilovala především díky vlně globálního optimismu, která dále snižuje rizikovou averzi investorů a zvyšuje jejich apetit k rizikovějším aktivům jako jsou akcie či měny rozvíjejících se ekonomik, uvedl Škop.

Dolar kolem 17:00 oslabil na 1,4604 USD/EUR, když podle Šichtařové reagoval na sledovaná čísla z amerického trhu práce. Míra nezaměstnanosti v USA se v září zvýšila na 9,8 procenta ze srpnových 9,7 procenta a dostala se tak na nejvyšší úroveň od června 1983. Dolar ihned po oznámení statistiky prudce posílil pod hladinu 1,448 USD/EUR, kde nyl naposledy skoro před měsícem. Poté opět oslabil, dodala Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK