Pražská burza v týdnu oslabila o další 2,3 procenta

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily a následovaly tak směr světových akciových trhů. Hlavní index PX klesl o 2,32 procenta na 1115,9 bodu. Z posledních čtyř obchodních týdnů to byl pro českou burzu již třetí ztrátový. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Z jednotlivých emisí akcie developerské společnosti Orco Property spadly o 9,9 procenta na 182,7 koruny. Vedení firmy Orco po dalším kole neúspěšných jednání o restrukturalizaci dluhu s držiteli svých dluhopisů uvažuje o vydání nových akcií.

Akcie těžební firmy New World Resources ztratily 7,3 procenta na 160 korun a zmírnily tím svůj letošní mohutný zisk, který na konci třetího čtvrtletí převyšoval 130 procent.

Akcie holdingu Unipetrol odepsaly 5,9 procenta na 133,2 koruny. Analytici Erste Bank doporučili investorům počty akcií Unipetrolu "redukovat" a roční cílovou cenu stanovily na 140 korun. Analytici Komerční banky naopak zvýšili doporučení k akciím Unipetrolu na stupeň "koupit" z minulého "držet" a cílovou cenu zvýšili na 160 korun.

Akcie bankovní skupiny Erste, do které patří i Česká spořitelna, oslabily o 4,5 procenta na 695,1 koruny. Erste údajně zvažuje navýšení kapitálu vydáním nových akcií za více než miliardu eur, což by v přepočtu mohlo znamenat zvýšení počtu akcií o zhruba desetinu.

Akcie operátora Telefónica O2 klesly o 2,4 procenta na 431 korun. Analytici firmy Goldman Sachs vydali k akciím Telefóniky investiční doporučení "prodat" s cílovou cenou 376 korun.

K mála výjimkám patřily akcie energetické skupiny ČEZ, jež zpevnily o 1,4 procenta na 913 korun. Analytici skupiny Citi zařadili akcie ČEZ jako jediné české akcie mezi 12 preferovaných na rozvíjejících se trzích střední a východní Evropy, Ruska a Afriky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK