Americké akcie smazaly většinu dopoledních ztrát

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, jehož příčinou byla nepříznivá statistika z tamního trhu práce. Hlavní indexy ale později většinu ztrát smazaly a technologické tituly se zásluhou emise Apple ocitly v kladných číslech. Na trh se ale vrátily obavy, zda se největší ekonomika světa dostává z recese tak rychle, jak se doposud zdálo.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9493 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel méně než 0,2 procenta. Širší index S&P 500 oslabil zhruba o 0,4 procenta na 1025 bodů, index Nasdaq Composite vykazoval pokles o 0,3 procenta na 2051 bodů.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet pracovních míst v USA se v září snížil zhruba o 263.000, což je mnohem více, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že zaměstnavatelé zruší kolem 180.000 míst. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,8 procenta, což je v souladu s odhady a znamená to nejvyšší míru za posledních 26 let.

Právě vysoká nezaměstnanost je v průběhu recese pro investory největším důvodem k obavám. Zrušená pracovní místa totiž znamenají problémy skoro pro každou část hospodářství. Zvyšuje se totiž počet lidí, kteří nejsou schopni splácet půjčky, snižují výdaje a v některých případech jsou nuceni prodat dům, protože jim nezbývá na splátky hypoték.

Tento týden bylo v USA zveřejněno více indikátorů o stavu ekonomiky a většinou vyznívaly hůře, než se čekalo. Investoři tak začínají pochybovat, zda růst akciových trhů od jarního minima není příliš prudký a zda se nedostaví silná korekce. Akciové indexy v USA od března zpevnily skoro o 50 procent.

"Poklesy kurzů se budou neustále využívat jako příležitost ke vstupu na trh," myslí si o případných dalších poklesech cen akcií hlavní investiční analytik společnosti Haverford Investments Hank Smith. Dow Jonesův index minulý týden po delší době vystoupil těsně k hranici 10.000 bodů, od které jej dělilo jen 82 bodů. Potom zamířil dolů a během týdne už oslabil asi o 4,5 procenta.

Nezaměstnanost je zpožděným indikátorem, to znamená, že i když se začne situace ekonomiky zlepšovat, trh práce vykáže zlepšení až s odstupem času. Většina ekonomů se domnívá, že míra nezaměstnanosti v USA začátkem příštího roku překročí hranici deseti procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK