Povodně se promítnou do nákladů i zvýšeným pojistným

18.09.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Každá katastrofa, která se stane, dává předpoklad ke spekulacím o možném zvýšení pojistného. Letošní povodně nejsou výjimkou.  Zvýšené pojistné se dotkne především firemní klientely.

Podle posledních odhadů se předpokládá, že se pojišťovny na celkových škodách způsobených letošními ničivými povodněmi mohou podílet až jednou třetinou. Podle ČAP odhad škod vzrostl k 2.9.2002 na 30,7 mld Kč, po povodních v roce 1997 pojišťovny vyplatily na pojistném plnění necelých 10 mld Kč.

Pojištění, které si sjednávají podnikatelé v rámci průmyslového pojištění není levnou záležitostí. Letošní povodně způsobí, že ještě podraží. Není se co divit, že pojišťovny zdražují. Podíváme-li se na povodně v roce 1997 tak se právě pojištění průmyslu a podnikatelů podílelo na celkovém objemu vyplacených škod z více než dvou třetin. Letos situace nebude jiná.

Odhad škod některých pojišťoven

Česká pojišťovna

11 mld Kč (z toho občané 4 mld Kč)

Kooperativa

7,5 mld Kč

Allinaz

3,5 mld Kč

Pojišťovna České spořitelny

2,1 mld Kč

IPB Pojišťovna

1,2 mld Kč (z toho občané 200 mil Kč)

Pojišťovna Generali

1 mld Kč (z toho občané 200 mil Kč)

Občané, kteří mají pojištěný svůj majetek, uzavírají pojistné smlouvy na delší dobu. Pokud se tedy pojišťovny rozhodnou zvyšovat i pojistné pro občany, dotkne se případné zvýšení pouze nových klientů. V současné době pojišťovny o zvýšení pojistného pro občany zatím neuvažují. Jiná situace je u pojištění průmyslu a podnikatelů. Firmy uzavírají nové pojistné smlouvy na příští rok a pojišťovny začínají zdražovat. Nejvíce se zdražení dotkne podniků, které jsou v nejrizikovějších oblastech.

Povodně v roce 1997 nastartovaly řadu kroků, které měly za úkol získat informace, která území jsou náchylná k povodním a tudíž i riziková pro pojišťovny. Letošní povodně zájem o vytvoření speciálních povodňových map jen zvýšily. Speciální povodňové mapy vzniknou ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven a to pro celé území. Ty by měly dát odpověď na otázku, jaká je pravděpodobnost povodní v dané oblasti. Pojišťovny potom mohou podle pravděpodobnosti vzniku povodně stanovovat různou výši pojistného.  V těchto nejrizikovějších oblastech  se může dokonce stát i to co  v Německu. Pojistné sazby v povodňových oblastech jsou tam tak vysoké, že se podnikům pojištění vůbec nevyplatí.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ