Americké akcie mírně oslabily, k poklesu se vrátil i dolar

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Americké akcie zakončily týden mírným poklesem a reagovaly hlavně na nepříznivou statistiku z tamního trhu práce. Klíčové indexy sice smazaly většinu ztrát, které měly během dne, na trh se ale vrátily obavy, zda se největší ekonomika světa dostává z recese tak rychle, jak se doposud zdálo. Na devizovém trhu trzích se k poklesu vrátil americký dolar.

Dow Jonesův index oslabil o 21,91 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o 0,23 procenta na 9487,37 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,45 procenta na 1025,7 bodu a podobně index Nasdaq Composite si odepsal 0,46 procenta na 2048,11 bodu. Americké akcie tak za sebou mají druhý ztrátový týden v řadě.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet pracovních míst v USA se v září snížil zhruba o 263.000, což je mnohem více, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že zaměstnavatelé zruší kolem 180.000 míst. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,8 procenta, což je v souladu s odhady a znamená to nejvyšší míru za posledních 26 let.

"Ty údaje o vývoji nezaměstnanosti jsou špatné a veřejní činitelé ekonomiku stále považují za příliš slabou. To samozřejmě zajišťuje, že nízké sazby zde budou delší dobu," poznamenal analytik devizového trhu ve společnosti UBS Brian Kim.

Tento týden bylo v USA zveřejněno více indikátorů o stavu ekonomiky a většinou vyznívaly hůře, než se čekalo. Investoři tak začínají pochybovat, zda růst akciových trhů od jarního minima není příliš prudký a zda se nedostaví silná korekce. Akciové indexy v USA od března zpevnily skoro o 50 procent.

Na devizových trzích se k poklesu vrátil americký dolar, i když v posledních dnech se odpoutal ode dne a měl snahu růst. Zpráva o situaci na americkém trhu práce ale obchodníky utvrdila v přesvědčení, že základní úrokové sazby v USA zůstanou ještě hodně dlouho blízko nule.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,5 procenta na 1,4604 USD, vůči jenu se kurz jednotné evropské měny prakticky nezměnil a ustálil se na 89,51 JPY. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči šesti hlavním světovým měnám, klesl o 0,4 procenta na 76,916 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK