Jihomoravské pálenice letos hlásí nejlepší sezonu za deset let

04.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. října (ČTK) - Pěstitelské pálenice na jihu Moravy očekávají nejlepší sezonu za posledních minimálně deset let. Úroda ovoce, především třešní a meruněk, je letos v regionu nadprůměrná. Kapacity palíren jsou obsazeny na měsíce dopředu, některé fungují nepřetržitě včetně nedělí a svátků. Vypálení jednoho litru stoprocentního alkoholu stojí od 210 do 240 korun, což je zhruba stejně jako v minulém roce, zjistila ČTK.

Letošní sezona bude podle provozovatelů palíren minimálně dvojnásobně lepší než loňská. "Od července jsme vypálili kolem 9000 litrů, za celou minulou sezonu to přitom bylo jen 13.000 litrů," řekl ČTK spolumajitel pálenice Zapo v Hruškách na Břeclavsku Josef Šmerák. V letošní sezoně, která potrvá pravděpodobně až do jara, vypálí podle předpokladů asi 30.000 litrů. Rekord zatím podle něj drží sezona 1996/1997, kdy vypálil 40.000 litrů. "To jsou ale vypálené litry, čistého alkoholu je asi o třetinu méně," dodal Šmerák.

Zájemci o vypálení ovoce musejí čekat na uvolnění kotle často i několik týdnů. Pálenice Zapo v Hruškách má plno na měsíc dopředu, pěstitelská pálenice Skřivánek z Veselí nad Moravou na Hodonínsku má kapacitu obsazenou dokonce až do ledna.

Ceny za vypálení ovoce se od minulého roku příliš nezměnily. Více než polovinu částky, přesně 133 korun za litr čistého alkoholu tvoří spotřební daň. "Zbytek tvoří náklady na plyn a elektřinu, které se ale příliš nemění. Výdělek pro nás není velký ale zdražovat zatím nemusíme," řekl Šmerák, který nabízí litr alkoholu za 240 korun.

Stejnou cenu lidé zaplatí například také v pálenici Jiřího Nováka ve Znojmě, kde letos po třech letech zdražili litr vypáleného čistého lihu o desetikorunu. V pálenici Skřivánek stojí litr 210 korun. "Pálíme dřevem, které si přes 90 procent zákazníků vozí sami, máme i vlastní vodu ze studně, řekl dnes ČTK pracovník palírny Stanislav Doupovec.

Sezona pálenic začíná v červenci, kdy dozrávají třešně a višně. V červenci a srpnu je nahradí špendlíky, meruňky a broskve. Od září se začínají pálit švestky, jablka a hrušky. Největší zájem o pálení ovoce je před Vánoci, sezona ale končí až koncem března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK