Irsko může díky schválení lisabonské smlouvy značně ušetřit

04.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin/Londýn 4. října (ČTK) - Přesvědčivé schválení lisabonské smlouvy v Irsku může této ostrovní zemi jenom na obsluze zahraničního dluhu ročně ušetřit asi 200 milionů eur (zhruba 5,09 miliardy Kč). Napsal to britský konzervativní list The Daily Telegraph. Irská ekonomika se po letech prudkého rozmachu nyní vinou globální krize potýká se značnými problémy.

Pro lisabonskou smlouvu, na jejímž základě se má Evropská unie reformovat, se v referendu vyslovilo 67,1 procenta voličů. Podnikatelé výsledek hlasování označili za rozhodující krok a za rozhodnutí, které prospěje ekonomice.

"Je to význačné vítězství zdravého rozumu. Je to výsledek rozehnaných mýtů, přičemž některé z nich přicházely ze Spojeného království," řekl k výsledku referenda ředitel energetického koncernu BP Peter Sutherland. The Daily Telegraph soudí, že dokument zřejmě bude schválen v celé Evropské unii, i když ještě zbývá získat souhlas Polska a České republiky.

Ekonomové se domnívají, že podpora lisabonské smlouvy pomůže zachránit desítky miliard dolarů, které v Irsku investovaly nadnárodní koncerny, převážně ze Spojených států. Irsko je evropskou základnou pro řadu technologických obrů jako je Intel, Microsoft nebo Dell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK