Linky ve světelských sklárnách zahájily dnes běžnou výrobu

05.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) 5. října (ČTK) - Tři výrobní linky ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou, které v pátek zahájily zkušební výrobu, jsou ode dneška po roce od krachu v běžném provozu. Jedna z linek, vyrábějící skleničky na whisky, zahájila výrobu už v neděli večer, dnes dopoledne přešly do běžného provozu i zbývající linky vyrábějící vázy, mísy a skleničky na šampaňské. ČTK to řekl ředitel skláren Martin Fait. Do práce se v první fázi obnovy výroby vrátilo 174 sklářů.

I v začátcích normálního provozu se podle Faita ještě může stát, že se ze stěn pece utrhne nějaká hrubší nečistota, která se dostane do tavicí části, a výrobu na několik hodin zablokuje.

Nový vlastník skláren, jímž je společnost Crystalite Bohemia, rozjel výrobu skoro přesně rok poté, kdy byly pece zastaveny kvůli zadlužení. Ve zkušebním provozu byla zprovozněna jedna pec a tři výrobní linky. Ve zkušebním provozu se podle Faita odstraňují případné mechanické problémy na strojích. "Z pece, v níž je naloženo kolem 60 tun střepů a vsádky, se materiál odebírá spodním kanálem. Během dvou až tří dnů se tak vymění celý obsah pece," popsal Fait.

Další z pecí se měla ve sklárnách podle původního plánu rozjet až v první polovině příštího roku. "Obchodně se nám však zatím daří daleko lépe, než jsme čekali. Zakázek je víc, proto se nájezd další pece budeme snažit urychlit," řekl Fait. Pracovníci dodavatelské firmy už podle něj na obnově další z pecí pracují, provoz by mohl pravděpodobně začít ještě do konce roku.

Do konce října by se počet zaměstnanců skláren měl zvýšit přibližně na dvě stovky. "V případě rozjezdu další pece se počet zaměstnanců do konce roku zvýší téměř na 300," upřesnil Fait. Před loňským krachem sklárna zaměstnávala 1200 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK