Americké akcie ve středu uzavřely smíšeně

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. října (ČTK) - Americké akcie ve středu uzavřely smíšeně, protože investoři se před hlavní vlnou výsledků hospodaření nechtějí pouštět do výraznějších obchodů. Hlavní index Dow Jones mírně oslabil, širší indexy však rostly. Dařilo se hlavně finančním a energetickým firmám, průmyslové a technologické společnosti a výrobci materiálů naopak klesli.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 5,67 bodu, tedy 0,1 procenta, na 9725,58 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 2,87 bodu, čili 0,3 procenta, na 1057,58 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 6,76 bodu, neboli 0,3 procenta, na 2110,33 bodu.

Na trhu nyní chybí statistické zprávy, které by ovlivnily náladu, a investoři tak čekají na informace o hospodaření firem za červenec až září, které naznačí, jak si ekonomika vede. Očekává se hlavně na vývoj příjmů, který ukáže, zda spotřebitelé začali více utrácet. První společností z indexu Dow Jones, která zveřejní výsledky, bude hliníkárenská firma Alcoa.

Americký dolar rostl vůči euru i dalším předním světovým měnám a podařilo se mu smazat většinu ztrát k jenu. Růst akcií a úrokových sazeb v Austrálii sice v úterý zvýšily zájem investorů o rizikovější investice a poslaly dolar dolů, ale optimismus nevydržel a obchodníci se opět vrátili k nákupům dolaru. K tomu se přidal zájem o nákup dolaru z Ruska. Vůči jenu se dolar nejprve propadl až na nejnižší hodnotu za osm a půl měsíce, nakonec se mu podařilo většinu těchto ztrát smazat.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,4678 USD. Vůči koši šesti hlavních měn dolar stoupl o 0,1 procenta na 76,443 bodu. K jenu dolar oslabil o 0,1 procenta na 88,64 JPY, během dne se propadl až na 88,01 JPY, což byla nejnižší hodnota od konce ledna, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK