Burzy v tuzemsku zakončí obchodní rok 30. prosince

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Tuzemské akciové burzy, Burza cenných papírů Praha i burza RM-Systém, svorně zakončí letošní obchodní rok ve středu 30. prosince. Prvním obchodním dnem nového roku pak bude pro oba trhy pondělí 4. ledna, oznámili zástupci burz ČTK.

Rozdíl ale bude v nabídce investičních nástrojů. Zatímco na pražské burze bude možné až do posledního dne roku nakupovat i prodávat všechny kótované cenné papíry, RM-Systém ukončí obchodování s cennými papíry registrovanými v tuzemsku již v úterý 29. prosince. Důvodem je provozní přestávka Střediska cenných papírů, která začíná právě 29. prosince.

Dne 30. prosince tak bude v RM-Systému možné obchodovat jen se zahraničními cennými papíry, které jsou evidované samostatně.

Pražská burza je dominantním trhem cenných papírů v tuzemsku, na němž je možné obchodovat 25 akcií, 116 dluhopisů a 98 dalších investičních nástrojů včetně certifikátů a takzvaných futures. Za tři letošní čtvrtletí vykázala obchody s akciemi za 369 miliard korun a s dluhopisy za 421 miliard korun.

RM-Systém se zaměřuje zejména na drobné a střední investory, pro které nabízí 67 akcií, 37 dluhopisů a dva certifikáty. Za tři čtvrtletí činil objem obchodů s akciemi 8,8 miliardy korun, objemy u ostatních cenných papírů byly zanedbatelné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK