Pražská burza dopoledne mírně posílila

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Pražská burza dopoledne mírně posílila, a mírně tak korigovala čtvrteční ztráty. Hlavní index PX v 11:00 vzrostl o 0,37 procenta na 1166,5 bodu. Největší zisky si připisovaly cenné papíry mediální společnosti CME, vyplývá z výsledků burzy.

Podporou pro akcie CME byl domovský americký trh Nasdaq. "Titul v závěru čtvrtečního obchodování na Nasdaq vytáhl agresivní nákup znovu nad hladinu 27 USD. V Praze dnes otevřel ještě o kousek výše a nebál se atakovat až 490 Kč," uvedla Tereza Špačková z Patria Direct. Dnešnímu zpevnění CME předcházelo výrazné oslabení během dvou posledních dnů, kdy si titul na pražské burze podvakrát připsal více než desetiprocentní pokles.

Ostatní cenné papíry zažívají spíše klidné obchodování. Případné oživení by mohly přinést výsledky amerických společností v čele s GE, Mattel nebo Bank of America.

Zisk přes čtyři procenta na 206,50 Kč si připsal developer Orco a přes tři procenta na 1137 Kč přidala pojišťovací skupina VIG.

Naopak o 1,36 procenta na 138 korun oslabil Unipetrol, v mírné ztrátě do jednoho procenta jsou také ČEZ, ECM, Philip Morris a Telefónica.

Ostatní tituly obchodované na pražské burze si připisují mírné zisky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK