Prodej světelských skláren projedná soud, žalobu podal Hudera

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) 19. října (ČTK) - Prodej světelských skláren Sklo Bohemia bude řešit soud. Platnost kupní smlouvy napadl neúspěšný uchazeč - společnost Crystal Bohemian Company s jednatelem Jiřím Huderou. Zkrachovalé sklárny koupil 30. června v insolvenčním řízení podnikatel Lubor Červa a na začátku tohoto měsíce v nich obnovil výrobu. Jak dnes řekl ČTK, soudní spor může podstatně zkomplikovat další rozvoj skláren. V závodě nyní pracuje 205 lidí, další desítky pracovníků mají nastoupit do konce roku.

Crystal Bohemian Company žaluje u Městského soudu v Praze insolvenční správkyni Helenu Horovou a Červovu společnost Crystalite Bohemia (dříve Vivaria). "Kupní smlouva nebyla uzavřena podle pravidel, podle nás je neplatná," řekl ČTK Hudera. Dodal, že úmyslem jeho společnosti není blokovat výrobu ve Světlé.

"V konečném důsledku to může znamenat zastavení výroby," tvrdí naopak Červa. To nastane, pokud bude kupní smlouva skutečně uznána za neplatnou. "Nemůžete podnikat v cizím majetku," vysvětlil. Soudní jednání podle něj může trvat několik měsíců; další komplikace v chodu závodu vzniknou, pokud soud vydá předběžné opatření. K žalobě se má jeho společnost vyjádřit do pátku.

Horová dnes nechtěla komentovat podání žaloby s tím, že své námitky předloží soudu a vyčká na jeho rozhodnutí. Kvůli žalobě se ale podle ní zdrží insolvenční řízení a s ním i připravovaná výplata určité části dlužných mezd bývalým zaměstnancům.

Podnik Sklo Bohemia před loňským uzavřením zaměstnával přes 1200 lidí, stále jim dluží několik měsíčních mezd a odstupné. Červa za závod zaplatil 160 milionů korun. Jaká částka z prodaného majetku by mohla být rozdělena mezi zaměstnance, ale Horová neuvedla.

Horová je jednatelkou poradenské společnosti Egidas, která podle informací dnešních Lidových novin také figuruje ve skandálu spojeném s plzeňskými právy. Egidas prý zažádala o dodatečné svázání dizertační práce učitele na plzeňských právech Jana Kavky, Horová to ale v tiskovém prohlášení odmítla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK