Japonské akcie díky americkému HDP posílily

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. října (ČTK) - Japonský akciový trh dnes díky čtvrteční zprávě o návratu americké ekonomiky k růstu a pod vlivem prudkého nárůstu na Wall Street stoupl o 1,5 procenta. K posílení přispěly čtvrtletní výsledky domácích firem. Na devizovém trhu se dolar po čtvrtečním poklesu stabilizoval.

Hlavní tokijský akciový index Nikkei 225 v závěru stoupl o 143,64 bodu na 10.034,74 bodu a dostal se zpět nad hranici 10.000 bodů, pod kterou klesl ve čtvrtek. Dnešní obchodování na tokijské burze poznamenaly technické problémy, které vyústily v odklad závěrečných kotací.

Zejména akcie vývozců reagovaly růstem na čtvrtletní údaje, podle nichž americká ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o 3,5 procenta a zastavila rok trvající pokles. Akciový index v USA na to reagoval růstem o zhruba dvě procenta.

Trh se nyní podle analytiků bude zaměřovat na domácí ekonomiku a zejména výsledky domácích firem. Akcie firmy Pioneer dnes vyskočily díky předpovědi nižší ztráty o sedm procent.

Na devizovém trhu se dolar po čtvrtečním propadu usadil na dosavadních úrovních a investoři nyní čekají na nové ekonomické údaje. Zpráva o americké ekonomice obnovila u investorů ochotu k nákupům rizikovějších aktiv, což dolar jako jednu z měn považovaných za bezpečné oslabilo.

Kurz dolaru k euru ke konci tokijského obchodování klesl o 0,1 procenta na 1,4844 USD. Vůči jenu americká měna rovněž mírně oslabila na 91,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK