Nezaměstnanost v EU vzrostla za září na 9,2%

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v září vzrostla na 9,2 ze srpnových 9,1 procenta. Uvedl to dnes Eurostat. V České republice byla podle jeho statistik nezaměstnanost na sedmi procentech.

Česko tak mělo v září osmou nejnižší nezaměstnanost ve 27členné unii. Nejníže bylo Nizozemsko s 3,6 procenta a Rakousko se 4,8 procenta. Nejhorší situace je na trhu práce v Lotyšsku, které mělo v září nezaměstnanost na 19,7 procenta, a ve Španělsku s mírou 19,3 procenta.

V eurozóně se nezaměstnanost také zvýšila, a to na 9,7 ze srpnových 9,6 procenta. Nezaměstnanost se tak v eurozóně dostala na téměř 11leté maximum. Ukazuje se tak dopad hospodářské recese na trh s pracovními příležitostmi. Údaje jsou sezónně upravené.

"Míra nezaměstnanosti v následujících měsících ještě poroste," uvedl ekonom Nick Kounis z banky Fortis. Připomněl, že se v Evropě trh práce přizpůsobuje ekonomice pomaleji než ve Spojených státech, kde podniky ruší pracovní místa razantněji. "Rostoucí nezaměstnanost bude brzdou spotřebitelských výdajů ještě nějakou dobu," dodal ekonom.

Ve Spojených státech byla pro srovnání nezaměstnanost v září 9,8 procenta. V Japonsku, které je druhou největší ekonomikou na světě, byla v srpnu na 5,5 procenta.

Také Christoph Weil z Commerzbank očekává, že v dalších měsících nezaměstnanost v eurozóně poroste. "Předpokládáme, že nejvýše bude nezaměstnanost kolem 11 procent, a to na konci roku 2010," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK