Klipy na youtube budou informovat o datových schránkách

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - O výhodách datových stránek informuje ode dneška klip nově vzniklého občanského sdružení Egon Academy, které se chce zabývat osvětou a propagací elektronické komunikace se státními úřady. Sdružení spot umístilo na server youtube.com.V příštím týdnu k němu přibudou další klipy, které již budou obsahovat praktické informace, jak si datovou schránku aktivovat a jak s ní zacházet. Novinářům to dnes řekl člen občanského sdružení a bývalý náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Datové schránky, tedy elektronická úložiště dat pro doručování dokumentů, budou muset od 1. listopadu používat všechny úřady, státní instituce a společnosti zapsané v obchodním rejstříku. Systém má nahradit papírovou komunikaci úřadů a firem. Dobrovolně si mohou schránku zřídit i občané nebo občanská sdružení.

"Stále existují rezervy v tom, jak jsou lidé o projektu informováni," uvedl Zajíček. Nejlepší cestou, jak jim vysvětlit smysl datových schránek a dodat jim praktické informace, jsou podle něj ukázky. "Pokud člověk hledá návod, jde na internet, například na youtube," doplnil ho autor klipů David Volenec.

Cena prvních tří spotů se podle Zajíčka pohybuje kolem 200.000 až 300.000 korun. Sdružení chce, aby se na financování podílely soukromé firmy a státní instituce. Zajíček nevyloučil ani spolupráci s ministerstvem vnitra. Pokud sdružení nenalezne na tato spoty peníze, zaplatí je bývalý náměstek podle svých slov z částky, kterou dostane od ministerstva jako své odstupné.

Součástí kampaně mají být kromě klipů také konference a semináře věnované e-governmentu a elektronické komunikaci. Osvěta má mimo jiné zabránit tomu, aby lidé podlehli falešným informacím. Televize Prima totiž ve čtvrtek informovala, že se na webu objevila kopie oficiálních stránek projektu. Web, který vypadá jako vstupní brána k datovým schránkám, provozuje soukromá firma. "Tomu se nedá nijak zabránit," řekl Zajíček. Jedinou možností je podle něj upozorňovat lidi, aby si dali pozor.

Přes datové schránky bude muset povinně komunikovat více než 600.000 subjektů. V současné době je podle Zajíčka aktivována zhruba čtvrtina povinných schránek. Těm úřadům a firmám, které si datovou schránku neaktivují do neděle samy, bude schránka aktivována automaticky a od té doby jim do nich bude doručována oficiální pošta.

Část odborníků se obává, že systému hrozí těsně před spuštěním přetížení, protože většina subjektů nechala aktivaci schránky až na poslední chvíli. Podle Zajíčka tento problém nehrozí, protože systém je schopen zvládat statisíce až milióny transakcí. Problémy podle něj mohou mít jednotlivé úřady, ty jsou však prý odstranitelné v řádu hodin.

Až do letošního října měl zavádění datových schránek na starost právě Zajíček, kterého na ministerstvo vnitra nominovala ODS. Z úřadu odešel poté, co ministr Martin Pecina omezil jeho pravomoci. Jeho nástupcem se stal frýdecko-místecký zastupitel za ČSSD Jaroslav Chýlek. Po Zajíčkově odchodu požadovali občanští demokraté Pecinovo odstoupení, premiér Jan Fischer se však svého ministra zastal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK