MF: Termín pro nabídky v ekologickém tendru je 10. červen 2010

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Ministerstvo financí stanovilo termín pro podání nabídek v soutěži o obří státní zakázku na odstranění starých ekologických škod na 10. června 2010. Sdělil to mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Termín v tendru za více než 100 miliard korun ministerstvo již několikrát odložilo, naposledy kvůli odvolání konsorcia PPF, které se o zakázku uchází.

"K tomuto kroku MF dnes přistoupilo poté, co nabylo právní moci rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterým do soutěže vrátil konsorcium PPF," uvedl Jakob.

Další dvě rozhodnutí ÚOHS o vyloučení konsorcia DEME a konsorcia PD zatím právní moci nenabyla. Lhůta je proto podle Jakoba stanovena i s ohledem na možnost, že by také tito uchazeči byli do řízení vráceni.

Původně postoupily do druhého kola tendru na obří státní zakázku tři firmy z šesti uchazečů, konkrétně uspěly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services. ÚOHS pak na počátku října vrátil do hry i konsorcium PPF, když zrušil jeho vyloučení ministerstvem financí.

Během několika týdnů podle Jakoba ministerstvo zpřístupní účastníkům podklady k jednotlivým lokalitám tak, aby uchazeči mohli na základě podrobných dat provést vlastní kalkulaci a podat odpovídající cenovou nabídku. "Nadále platí, že finální posouzení cenových nabídek bude v rukou vlády," dodal Jakob.

Kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard korun. Bývalý vicepremiér Martin Bursík nedávno řekl, že ekologická zakázka je výrazně předražená. Tendr kritizovala i organizace Transparency International a Hospodářská komora ČR.

MF již dříve uvedlo, že se díky tendru podaří částku na odstranění ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, snížit. Pokud by se ekologické škody odstraňovaly podle současné praxe, tedy zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům. Stát přitom vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK