Americké akcie zahájily obchodování silným poklesem

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - Americké akcie zahájily páteční obchodování poklesem, jehož intenzita se s blížícím se polednem zvyšovala. Před polednem už hlavní indexy ztrácely více než jedno procento, a smazaly tak podstatnou část zisků, které nabraly ve čtvrtek po zprávě o růstu americké ekonomiky. Výrazně oslabovaly například akcie bank.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9811 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles v rozsahu 1,5 procenta. Širší index S&P 500 byl nižší o téměř 1,7 procenta a pohyboval se kolem 1049 bodů, index Nasdaq Composite si odepsal 1,5 procenta na 2066 bodů.

Zatímco zpráva o růstu HDP vyzněla velmi příznivě, další ekonomické indikátory už tak přesvědčivé nejsou. Jedním z velkých problémů je spotřebitelská důvěra, která v USA není dobrá a v tomto měsíci se opět snížila. Naopak dobře se vyvíjela aktivita ve zpracovatelském sektoru na Středozápadě.

Spotřebitelská důvěra je klíčovým indikátorem. Pokud spotřebitelé nemají důvěru v ekonomiku a její další vývoj, zdráhají se utrácet a raději více šetří. Spotřebitelské výdaje se ale na růstu HDP podílejí z více než dvou třetin a jsou naprosto zásadní pro hospodářský růst. Čerstvá statistika ale ukázala, že osobní výdaje v září klesly o půl procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK