Nokia kvůli slabému zájmu příští rok ukončí herní službu N-Gage

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 30. října (ČTK) - Finská společnost Nokia přiznala neúspěch své herní služby N-Gage a příští rok ji ukončí. Nebude už tedy ani vydávat žádné nové hry N-Gage a se službou úplně skončí do konce roku 2010. Nadále však bude prodávat on-line hry ve svém novém obchodě Ovi Store.

Nokia je největším výrobcem mobilních telefonů na světě a má zhruba třetinu světového trhu. Tento segment ale začíná být nasycen, a firma proto hledá nové zdroje příjmů. Jako první volba se jeví právě hry, ale také nabídka hudebních souborů. Právě kvůli prodeji obsahu firma letos otevřela on-line obchod Ovi Store.

Snaha nabízet hry ale hned od začátku narážela na řadu problémů. Spotřebitelé si ani příliš neoblíbili telefony, které Nokia uzpůsobila právě pro hraní on-line her a začala je nabízet už v říjnu 2003. On-line herní službu začala Nokia nabízet loni, skalní příznivci tohoto žánru si ji ale nikdy neoblíbili tak, jako služby konkurenčních poskytovatelů.

"Nové hry pro platformu N-Gage už vydávat nebudeme," uvedla Nokia na svém blogu, z něhož cituje agentura Reuters. "Pro fanoušky N-Gage je to smutný den," napsal odpověď na toto oznámení jeden z čtenářů blogu. Hry ale bude podle Nokie možné kupovat až do září 2010 a služba bude v provozu do konce příštího orku.

"Je to známka realističtějšího přístupu. Je čas pohřbít mrtvolu a zaměřit se na budoucnost," řekl k oznámení Nokie analytik společnosti MKM Partners Tero Kuittinen. Na Nokii podle něj čekají příležitosti jinde, například v oboru lokalizačních služeb, mikrofinancování a mobilního emailu.

Přední místo ve výrobě mobilních telefonů firmě zajistilo přízeň předních vývojářů on-line her, jako je Electronic Arts, Gameloft, Glu Mobile a Digital Chocolate. Ti vyráběli hry šité na míru právě službě N-Gage.

Po ukončení služby N-Gage bude Nokia dál prodávat on-line hry ve svém obchodě Ovi Store. Ten je menším rivalem populárního obchodu App Store, který provozuje americká společnost Apple.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK