Panasonic prý do týdne předloží nabídku na převzetí Sanya

01.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. listopadu (ČTK) - Japonský Panasonic do týdne předloží nabídku na převzetí svého menšího rivala Sanyo. Napsal to japonský ekonomický list Nikkei. Podle něj chce Panasonic za získání kontroly nad Sanyem vynaložit zhruba 400 miliard jenů (asi 4,44 miliardy USD; 78,6 miliardy Kč) a nabídku předloží možná už ve čtvrtek. Panasonic by se po ovládnutí Sanya měl stát největším výrobcem elektroniky v Japonsku. Nyní je lídrem japonského trhu Hitachi.

Panasonic se snaží Sanyo ovládnout už od loňska, k realizaci záměru ale potřebuje souhlas regulačních orgánů ve více zemích světa. Klíčovým momentem v dosavadním vývoji byl postoj regulačních orgánů v Číně, které Panasoniku jeho záměr schválily v pátek. Čína si ale stanovila několik podmínek, mimo jiné to, že Panasonic sníží podíl ve společném podniku s Toyotou, kde vyrábí bateriové články.

Sanyo je největším světovým výrobcem nabíjecích baterií a Panasonic si jeho převzetím výrazně upevní situaci na trhu. Segment nabíjecích baterií má podle analytiků před sebou skvělou budoucnost, protože se stále častěji využívá přenosná elektronika, ať jsou to mobilní telefony, přehrávače či laptopy. Předpokládá se také, že se bude vyrábět čím dál více hybridních automobilů a elektromobilů.

Evropské regulační orgány záměr Panasoniku schválily v září a podle listu Nikkei už souhlas připojily i regulační orgány v USA. To by znamenalo, že Panasoniku se podařilo odstranit všechny zásadní překážky, které mu stály v cestě, protože samotné Sanyo s plánem Panasoniku souhlasí. Po realizaci záměru chce Panasonic ze Sanya ještě do konce roku udělat jednu ze svých divizí.

Panasonic už řadu let působí i v Česku. V Plzni od poloviny 90. let vyrábí televizory, další závody má rovněž v Plané na Tachovsku a v Pardubicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK