ČSRES: Na sluneční elektrárny se v roce 2010 vynaloží 3 mld. Kč

02.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Na výstavbu a provoz slunečních elektráren se v příštím roce vynaloží tři miliardy korun, tedy 40 procent z nákladů na všechny obnovitelné zdroje. Solární zdroje přitom vyrobí jen sedm procent zelené elektřiny. Nekontrolovaný rozvoj slunečních elektráren si podle provozovatelů elektrizačních soustav vyžádá v budoucích letech investice do sítí zhruba 25 miliard korun. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES).

"V některých lokalitách je již kapacita připojení vyčerpaná," upozornil člen správní rady ČSRES Jan Kanta. "Sluneční elektrárnu lze vybudovat za pár měsíců, ale síť se připravuje v řádu desítek let," řekl ředitel E.ON Distribuce Josef Havel a dodal, že energetici dnes postrádají dlouhodobou vizi. Zda Energetický regulační úřad promítne zvýšené náklady provozovatelů sítí do cen pro konečné zákazníky, zůstává zatím otázkou.

ČSRES volá po takovém upopřeďování obnovitelných zdrojů, aby nebyla investory upřednostňována fotovoltaika, která dnes představuje dvě třetiny požadavků na připojení. Sdružení také chce, aby stát rozdělil svůj cíl na využití obnovitelných zdrojů mezi elektřinu, vytápění, chlazení a dopravu. Plán v příštím roce počítá s osmi procenty energie vyrobené z obnovitelných zdrojů, podíly pro jednotlivé oblasti ale neupřesňuje.

ČSRES sdružuje provozovatele regionálních distribučních soustav. Členy jsou ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, Pražská energetika distribuce a provozovatel národní přenosové soustavy ČEPS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK