Poradenské firmy na webu radí, jak ušetřit při nájmech kanceláří

02.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Mezinárodní poradenské firmy začínají zakládat specializované internetové stránky, kde radí nájemcům kanceláří, jak v době krize co nejvíce ušetřit na nájemném. Mezi prvními s webovým projektem přišly konzultantské firmy Jones Lang LaSalle a King Sturge společně s developerskou společností Quinlan Private Golub. Dnes rozjezd podobných stránek oznámila společnost Colliers International.

Oba webové projekty slibují firmám, že jim pomůžou snížit nájemné a náklady na provoz kanceláří. Podle Colliers je možné s pronajímatelem vyjednat až o pětinu nižší nájemné. Přibližně podobnou úsporu nabízí při pronájmu 1000 metrů čtverečních v jednom z projektů Quinlan Private Golub také druhé stránky.

Podle odborníků z Colliers je v současnosti na pražském trhu převis nabídky kanceláří nad poptávkou, která developery nutí výrazně snižovat nájemné. Tato situace prý potrvá ještě i roce 2010. Odborník na pronájmy Eduard Forejt z Jones Lang LaSalle zase tvrdí, že nejpozději od roku 2011 může v Praze kvůli slábnoucí nové výstavbě nastat nedostatek volných kanceláří.

Na konci třetího čtvrtletí 2009 přesáhla podle sdružení poradenských společností Prague Research Forum celková výměra kancelářských ploch v Praze 2,634 milionu metrů čtverečních. Počet prázdných kanceláří se ve třetím čtvrtletí mírně zvýšil na 10,6 procenta z 10,1 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve třetím kvartálu se v metropoli pronajalo 46.460 metrů čtverečních kanceláří, což je meziročně o třetinu méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK