ČEZ podal nabídku na koupi teplárny a elektrárny v Polsku

02.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Tuzemská energetická firma ČEZ podala nabídku na koupi polských elektráren a tepláren ve městech Zabrze a Bytom. O firmy se v privatizaci ucházejí další tři společnosti. S odvoláním na polské ministerstvo financí to dnes uvedl server Patria Online. Zájem o tyto energetické zdroje ČEZ avizoval již v létě; v nedalekých Katovicích před několika lety získal elektrárnu Elcho.

Dalšími účastníky tendru jsou společnosti Dalkia, což je společný podnik Électricité de France a Veolia Environnement, dále skandinávská Fortum a slovenská firma PPC Energy Group. "Je to obrovský teplárenský trh, který sousedí s naší elektrárnou, kde máme volnou kapacitu tepla," uvedl již dříve šéf polské části ČEZ Petr Ivánek.

V září letošního roku firma prostřednictvím své dceřiné společnosti ČEZ Polska již projevila zájem o koupi 88 procent městské teplárenské společnosti PEC ve Slezské Rudě. Hodnota tohoto akciového podílu, který je ve vlastnictví města Slezská Ruda, je 13,8 milionu zlotých, tedy přes 80 milionů korun.

Na trhu v Polsku je tuzemská energetická jednička aktivní již delší dobu poté, co v lednu 2006 získal ČEZ většinové podíly v černouhelných elektrárnách Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho. Loni v září pak ČEZ podepsal smlouvu o koupi dalších 25 procent plus jedné akcie firmy Elektrownia Skawina a získal tak podíl téměř sto procent.

Začátkem září polský list Parkiet také informoval, že by společnost ČEZ a polský plynárenský monopol PGNiG mohly spolupracovat při stavbě plynové elektrárny na západě Polska. Elektrárna s výkonem asi 800 megawattů by měla vzniknout v areálu chemičky Zaklady Chemiczne Police. Teplo z elektrárny by měla podle plánů odebírat chemička a obyvatelé města. Elektrickou energii by pak firma PGNiG prodávala na trhu.

Naopak počátkem srpna ČEZ uvedl, že se nezúčastní tendru na privatizaci podílu v polské energetické společnosti Enea, o kterou měl původně zájem. Polská vláda přitom chce prodat 67 procent ve firmě Enea za výraznou prémii k současné tržní ceně, která je 6,1 miliardy zlotých (zhruba 38 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK