Americké akcie díky statistice rostly, jen klesal

03.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí díky příznivé statistice z USA rostly. Později však smazaly část svých zisků kvůli varování centrální banky USA (Fed) před dalšími ztrátami komerčních bank.

V závěru obchodování index Dow Jones posílil o 76,71 bodu, tedy 0,79 procenta, na 9789,44 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 6,69 bodu, čili 0,65 procenta, na 1042,88 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 4,09 bodu, neboli 0,20 procenta, a skončil na 2049,20 bodu.

Burzu podpořily zprávy ze zpracovatelského průmyslu a trhu bydlení, které zmírnily obavy o skutečnou sílu amerického oživení. Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru, kterou sleduje Institut nákupního managementu, v říjnu výrazně zrychlila růst a překonala veškerá očekávání analytiků. Zpráva pomohla nahoru hlavně průmyslovým firmám a výrobcům materiálů. Výdaje ve stavebnictví v USA pak po srpnovém poklesu vzrostly za září o 0,8 procenta. Byl to jejich nejvyšší nárůst za rok, a projevil se tak zejména růst výdajů v soukromé obytné výstavbě.

Trh však smazal část svých zisků po kritickém komentáři jednoho z představitelů Fedu, který varoval před dalšími možnými ztrátami bank kvůli úvěrům na komerční nemovitosti. Investoři v reakci na prohlášení prodávali hlavně finanční firmy.

Dolar a jen zahájily týden poklesem. Zprávy potvrzující oživení americké ekonomiky zvýšily zájem investorů o rizikovější investice na úkor bezpečnější americké a japonské měny. V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,4765 USD k jenu vzrostlo o půl procenta na 133,35 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,2 procenta na 90,29 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK