Americké akcie dopoledne oslabovaly, část ztrát ale smazaly

03.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily obchodování poklesem, který se ale postupně zmírňoval a jeden z hlavních indexů se dokonce dostal do zisku. Počáteční propad částečně způsobila zpráva, že americká investiční banka Morgan Stanley zhoršila nákupní doporučení k akciím polovodičových firem, vliv ale měly také zprávy o hlubokých změnách ve dvou předních bankách v Británii.

Ve 12:30 EST (18:30 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9777 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,1 procenta. Širší index S&P 500 ale vykazoval růst v rozsahu 0,1 procenta na 1044 bodů, index Nasdaq Composite ztrátu snížil na minimum a pohyboval se kolem 2048 bodů. Během dopoledne ale měly ztrátu všechny tři indexy.

Náladu na trhu vylepšila zpráva, že společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta koupí zbývající podíl v železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe. Zpráva sice zpočátku větší vliv neměla, později ale trhu poskytla podporu. Berkshire doplatí asi 26 miliard dolarů, transakce celou firmu ohodnocuje na zhruba 34 miliard dolarů.

Kvůli horšímu hodnocení polovodičového sektoru nejvíce oslabovaly technologie, mezi nimi například Intel. Analytici Morgan Stanley ke zhoršení doporučení sáhli proto, že se v odvětví začínají hromadit zásoby.

"Čipy jsou velmi cyklickou záležitostí a vážou se na hospodářský růst. Pokud tedy nevidíte, že je trh rychle absorbuje, tak si všichni začnou myslet, že to oživení je poněkud slabší, než se předpokládalo," podotkl hlavní investiční analytik společnosti LPL Financial Burt White.

Na pokles finančních titulů měl vliv hlavně vývoj v Británii. Tamní banky Lloyds a Royal Bank of Scotland prodají stovky poboček a další majetek, aby splnily podmínky k přijetí státní pomoci, kterou dostaly od tamní vlády. Výhrady má Evropská komise, která chce mít jistotu, že státní pomoc nedává těmto bankám výhody, jichž jiní hráči na trhu nemohou využít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK