Senát asi odmítne návrh, aby letiště Ruzyně zůstalo navždy státu

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Návrh ČSSD, aby ruzyňské letiště patřilo ze zákona navždy státu, asi v Senátu nepadne na úrodnou půdu. Odmítnout jej chce ODS, jak dnes novinářům řekl předseda jejích senátorů Tomáš Julínek. Podporu najde přinejmenším u předsedkyně senátorského klubu TOP 09 a Starostové Soni Paukrtové. Ani senátní hospodářský výbor dnes normu nepodpořil, žádné doporučení nepřijal. Senát o návrhu rozhodne ve čtvrtek.

"Nejsme žádní zastánci toho, že by se letiště mělo teď hned prodávat, ale necháváme to na úvahu vlády," zdůvodnil Julínek odmítavý postoj ODS k zákonu. Uzákonit, že nějaký konkrétní podnik nemůže být privatizován, je podle Julínka velmi problematické a na štíru s ústavou. V zákoně by musel být přinejmenším vyjmenován majetek letiště, který by vláda nemohla privatizovat.

Julínek normu označil za účelovou a politicky motivovanou. Argument, že by privatizace letiště ohrozila bezpečnost státu, je podle senátora falešný. Zákony o letectví a o krizovém řízení umožňují v době ohrožení "rekvírovat" soukromý majetek, což by se týkalo i letiště.

Zákon, který má znemožnit vládě prodat pražské ruzyňské letiště, prosadila ve sněmovně ČSSD spolu s KSČM a pěti poslanci KDU-ČSL. Levice ale nemá v horní komoře většinu, zatímco ODS k ní chybí pouze pět hlasů.

Rozhodnutí sněmovny rozhořčilo úředníky ministerstva financí, kteří na privatizaci letiště pracují. Podle prvního náměstka ministra financí Ivana Fuksy by přijetí zákona znamenalo "neblahý precedens do budoucna", který by narušil rovnováhu mezi výkonnou a zákonodárnou mocí, neboť zasahuje do výhradní pravomoci vlády. Zákon by se v případě přijetí stal zřejmě předmětem jednání Ústavního soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK