Hlavní index japonských akcií klesl nejníže za poslední měsíc

05.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. listopadu (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes opět oslabily a hlavní index burzy se dostal nejníže za poslední měsíc. Klesaly například akcie vývozců v čele s elektrotechnickým koncernem Sony, protože část investorů se rozhodla vybrat zisky z předchozího růstu. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru nebo japonského jenu, naopak euro oslabilo.

Index Nikkei 225 klesl o 126,87 bodu a den uzavřel slabší o 1,29 procenta na hodnotě 9717,44 bodu. To je nejnižší závěr od 6. října. Širší index Topix klesl o 0,7 procenta na 874,96 bodu.

Na devizových trzích se pozornost soustředila hlavně na zasedání měnových výborů centrálních bank. Ve středu centrální banka v USA (Fed) rozhodla, že základní úrokové sazby nechá blízko nuly delší dobu, dnes budou měnovou politiku posuzovat centrální banky ve Velké Británii a v eurozóně.

Analytici upozornili, že k poklesu japonského trhu přispěla aktivita hedgeových fondů, které většinou prodávaly. Důležitá bude z hlediska investic zpráva o situaci na americkém trhu práce, která bude zveřejněna v pátek.

Vzhledem k tomu, že Fed je odhodlán delší dobu nechat úroky blízko nuly, bude dolar i jen pod větším tlakem zřejmě ještě nějaký čas. Postoj Fedu podle analytiků podnítí další využití takzvaných carry trades, kdy se prodávají měny s nízkým výnosem a místo nich se nakupují měny s vyšším úročením. To je nyní hlavně australský dolar.

"Po oznámení Fedu, že dál počítá s uvolněnou (měnovou) politikou, jsme zaznamenali nárůst aktivity u carry trades. Na tom se teď zřejmě nic nezmění," citovala agentura Reuters makléř v jedné z japonských bank.

Dolarový index vzrostl o 0,3 procenta na 75,863 bodu, a odpoutal se tak od zhruba týdenního minima 75,60 bodu, na němž se ocitl ve středu. Index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, oslabuje už od března a na konci října klesl až na 74,94 bodu.

Euro k dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,4840 USD, ve středu si ale připsalo více než procentní zisk. Vůči jenu euro oslabilo o půl procenta na 134,18 JPY, avšak o den dříve zpevnilo o více než 1,4 procenta na maximum tohoto týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK