Co týden dal?

06.11.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stoupla na 7,4 procenta, ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Společnost Denbury Resources Inc. koupí za 3,2 miliardy USD (57,4 miliardy Kč) firmu Encore Acquisition Co. Spojením vznikne jedna z největších firem na průzkum a těžbu ropy v Severní Americe
  • Ruský premiér Vladimir Putin vyzval Evropskou unii, aby Ukrajině půjčila peníze na zaplacení ruského plynu. Unie by podle Putina měla Ukrajině půjčit alespoň miliardu dolarů, pokud se chce vyhnout opakování problémů kolem tranzitu plynu z Ruska na západ Evropy.
  • Cena zlata na světových trzích vystoupila na nový rekord a není daleko od 1100 dolarů za troyskou unci (oz; 31,10 gramu). Cena termínového kontraktu vystoupila na 1093,70 USD/oz a podobně cena kovu k okamžitému dodání se zvýšila na 1092,60 USD. Vliv na růst cen má slabý dolar a zpráva o prodeji zlata Indii.
  • Správní rada General Motors rozhodla, že neprodá automobilku Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna International a ruské bance Sberbank. Místo prodeje plánuje GM restrukturalizaci Opelu v hodnotě zhruba tří miliard eur.
  • Vlády a zákonodárci v Evropské unii se shodli na návrhu práv lidí, kteří na internetu nelegálně stahují hudbu a filmy. Úprava má takové uživatele internetu ochránit před nepřiměřeně tvrdými zákroky, například svévolným odříznutím od světové sítě.
  • Maloobchodní tržby v eurozóně i v EU se nadále citelně propadají. V září v eurozóně meziměsíčně klesly o 0,7 procenta a v celé Evropské unii o 0,4 procenta. Ve srovnání se srpnem tempo propadu ještě zrychlilo, v srpnu se totiž tržby propadly meziměsíčně o 0,1 procenta v eurozóně a o 0,3 procenta v evropské sedmadvacítce.
  • Pokles nájemného za kancelářské prostory se v Evropě zpomaluje. Od začátku roku kleslo v průměru o 11 procent, v Praze o 8,7 procenta. Výsledky nejnovějšího průzkumu prezentovala mezinárodní poradenská společnost DTZ.
  • Přes náznaky, že oživování hospodářského růstu ve světě sílí, nemají miliony lidí propuštěných za nejhorší hospodářské recese za 70 let dobré vyhlídky; nezaměstnanost v největších světových ekonomikách roste. V USA, které zveřejní oficiální statistiky za říjen dnes, se očekává nárůst nezaměstnanosti na 9,9 procenta po 26letém maximu 9,8 procenta za září.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získání zvýšené prémie - poslední šance!

Přemýšlíte o uzavření stavebního spoření nebo penzijního připojištění? My vám nabízíme za on-line uzavření těchto produktů do konce října zvýšené finanční odměny. Se stavebním spořením získáte prémii 800 Kč a s penzijním připojištěním 1 500 Kč. Pozor, akce platí pouze u smluv uzavřených do 31.10.2009. Neváhejte tedy a vyplňte elektronický formulář v našem Prodejním centru co +nejdříve. Smlouvu k podpisu vám zašleme poštou.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Vítězem výběrových řízení státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesní práce pro rok 2010 se stala společnost Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Z 60 soutěžených územních jednotek Less & Forest získala zhruba polovinu. Hodnota všech 60 zakázek je přibližně jedna miliarda korun. Ostatní lesnické firmy získaly od jedné do pěti zakázek.
  • Stát hospodařil ke konci října se schodkem 138,1 miliardy korun, schválený rozpočet pro celý letošní rok přitom počítá s deficitem 38,3 miliardy korun. Proti minulému měsíci se deficit zvýšil o 50,8 miliardy korun. Loni ke konci října skončil státní rozpočet v přebytku 10,9 miliardy Kč.
  • Celkový počet bankrotů v České republice se v období od ledna do října meziročně zvýšil o 71 procent na 7458 případů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Creditreform. Bankrot vyhlásily ve 4290 případech firmy, zbytek připadl na jednotlivce.
  • Dominantní poskytovatel rozhlasového a televizního vysílání a alternativní telekomunikační operátor České Radiokomunikace (ČRa) loni prohloubil ztrátu na 444,4 milionu korun z 236 milionů Kč v roce 2007.
  • Zákon trestající praktiky obchodních řetězců vůči jejich zejména drobným dodavatelům až desetimilionovými pokutami bude v Česku platit. Sněmovna přehlasovala rozhodnutí prezidenta republiky, který návrh tohoto zákona vetoval. Kontrola řetězců se bude týkat výlučně prodeje potravinářských a zemědělských produktů. Zákon podpořili hlavně poslanci ČSSD, KSČM, přidali se i zelení.
  • Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stoupla na 7,4 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku došlo k nárůstu o 3,1 procentního bodu.
  • Sněmovna neschválila vládní návrh, aby například opraváři jízdních kol, oděvů, kadeřníci i poskytovatelé stravovacích služeb mohli od příštího roku nabízet své služby v nižší sazbě daně z přidané hodnoty. Přesun se měl vztahovat na služby s vysokým podílem lidské práce. Pro zákon hlasovalo jen 50 poslanců, zapotřebí jich bylo 75. Zákon podpořili hlavně komunisté, část lidovců a někteří poslanci z ostatních stran.
  • Společnost MERO, která je výhradním dopravce ropy do Česka, dokončila rekonstrukci přečerpávací stanice ve Velké Bíteši na Žďársku. Ukončila tak poslední etapu rozsáhlé rekonstrukce ropovodu Družba. Modernizace stanice přinesla zhruba desetiprocentní zvýšení maximálního množství protékající ropy, ale především energetickou úsporu a vyšší spolehlivost. Výměna čerpadel a další techniky stála 133 milionů korun.
  • Cestovní kancelář Tomi Tour, spojená s osobou Václava Fischera, je v konkurzu. Vyhlásil ji na ni Městský soud v Praze. Návrh podala přímo Tomi Tour, která svůj úpadek vyhlásila v létě.
  • Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,25 procenta. Analytici vesměs takový krok očekávali.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jak dlouho jste spláceli vánoční půjčku?

Půjčili jste si někdy kvůli vánočním dárkům? Jak dlouho jste tuto půjčku spláceli? Jaké jsou vaše zkušenosti?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Potřebujete zjistit výši měsíční splátky včetně poměru úroku a úmoru? Náš splátkový kalkulátor vám odkryje tajemství každého úvěru.
  • Pro živnostníky a podnikatele, kteří nemají ze zákona povinnost vést účetnictví, je výhodnější využít možnosti prokazovat příjmy a výdaje formou daňové evidence. Stáhněte si za tímto účelem jednoduchou excelovskou tabulku.  
  • Rok 2010 se blíží a s ním spojené změny v sociálním a zdravotním pojištění. Především osoby samostatně výdělečně činné by měly zajímat nové minimální a maximální zálohy na pojistné.
  • Janotův balíček přinesl změny v řadě daní. Nově si můžete počítat daňovou povinnost z nemovitostí nebo výdajové paušály.

 

Fintriky

Doba do Vánoc se začala počítat na týdny. Týdny, ve kterých narostou finanční náklady, jimž budou mnozí čelit pomocí nějakého úvěru. Uplynulý týden jsme tomuto problému věnovali dva články jednoduše nazvané Jak si na Vánoce nepůjčovat a Jak si půjčit na Vánoce


Anketa

Ústavní soud opět řeší, zda je či není Lisabonská smlouva v rozporu s českým ústavním pořádkem. Víte, co tato smlouva vlastně obsahuje?

  • Ano, zajímá mě to -  26 %
  • Ne, jde to mimo mne -  51 %
  • Jednou si ji přečtu -  23 % 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU