MMR dá příští rok půl miliardy korun na podporu bydlení

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vydá v roce 2010 na podporu bydlení 490 milionů korun. Podpora se týká regenerace panelových sídlišť, výměny olověných rozvodů, výstavby technické infrastruktury a sociálních nájemních bytů. MMR to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

Program na podporu regenerace panelových sídlišť je určený k oživení veřejných prostranství. Příjemcem dotace je obec, která má panelové sídliště s nejméně 150 byty, má schválený územní plán a projekt regenerace sídliště. Dotace může činit až 70 procent nákladů. Celkový objem financí na rok 2010 je 150 milionů korun.

Podpora výstavby technické infrastruktury je určena na výstavbu dopravní a technické infrastruktury pro následnou výstavbu bytových a rodinných domů. Příjemcem dotace je obec a její výše může být až 50.000 korun na vybudovaný byt. Celkový objem financí na rok 2010 je v tomto případě 110 milionů korun.

Na výměnu olověných rozvodů vody je možné získat dotaci ve výši 10.000 korun na jeden byt. Příjemcem dotace je vlastník, spoluvlastník nebo společenství vlastníků domu s olověnými domovními rozvody. Příští rok MMR na tento účel poskytne 12 milionů korun.

Dotace na výstavbu takzvaných podporovaných bytů jsou určené pro osoby v nepříznivé sociální situaci, jejichž snížená soběstačnost je způsobená věkem nebo zdravotním stavem. V těchto bytech mohou bydlet i lidé, kteří nemají v důsledku nepříznivých životních okolností přístup k bydlení a jsou schopni plnit povinnosti vyplývající z nájemního vztahu. Příjemcem této dotace je obec a výše dotace na jeden pečovatelský byt je 600.000 korun. Celkový objem financí na rok 2010 je 150 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK