Americké akcie zahájily obchodování poklesem

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, a přerušily tak několikadenní růst, za kterým stály především lepší vyhlídky globální ekonomiky. Výrazně vzhůru se vydaly akcie společnosti Advanced Micro Devices (AMD), které zareagovaly na zprávu, že firma urovnala mnohaletý spor se svým hlavním rivalem Intel.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.234 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel zhruba 0,6 procenta. Širší index S&P 500 byl slabší asi o půl procenta a pohyboval se kolem 1093 bodů, index Nasdaq Composite klesl přibližně o 0,2 procenta na 2162 bodů.

Na obchodování nepříznivě doléhaly výsledky hospodaření řetězce Wal-Mart Stores. Tomu sice ve třetím čtvrtletí vzrostl zisk, firma ale upozornila, že výsledek za čtvrté čtvrtletí by mohl být horší, než očekává trh. Objevily se tak obavy, zda budou spotřebitelské výdaje dost silné na to, aby se ekonomika zotavila natolik, jak čekají analytici.

"Navzdory tomu, že Wal-Mart mívá konzervativní výhled, očekávání vystoupila příliš vysoko," podotkl ředitel a hlavní analytik společnosti LPL Financial Burt White. Výhled Wal-Martu podle něj investory nutí, aby přehodnotili dosavadní růst cen akcií. Emise Wal-Martu nicméně dopoledne vykazovala růst o více než jedno procento.

Společnost Intel uvedla, že svému rivalovi AMD zaplatí 1,25 miliardy dolarů (zhruba 21,4 miliardy Kč). Intel doufá, že si tímto způsobem nakloní regulační orgány. Ty se ve více zemích světa snaží Intel potrestat za to, že údajně zneužívá svého postavení na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK