Zisk PKN Orlen díky zásobám a kurzu zlotého prudce vzrostl

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 13. listopadu (ČTK) - Čistý zisk největších polských rafinerií PKN Orlen ve třetím čtvrtletí vyskočil na 930,6 milionu zlotých (5,75 miliardy Kč), tedy více než čtyřicetinásobek loňského výsledku 21,1 milionu zlotých. Společnost, která je vlastníkem českého Unipetrolu, v noci sdělila, že těžila z jednorázových zisků z nárůstu hodnoty zásob ropy a posílení kurzu zlotého.

Čtvrtletní výsledek překonal očekávání analytiků, kteří podle ankety agentury Reuters počítali s čistým ziskem 793 milionů zlotých. Provozní zisk činil 423 milionů zlotých a tržby skupiny se snížily na 18,6 miliardy PLN ze 22,1 miliardy PLN před rokem.

PKN si za čtvrtletí zaúčtovala zisk 307 milionů zlotých díky růstu hodnoty zásob ropy, které sledují vývoj ropných cen. Dalších 726 milionů PLN přidalo posílení zlotého, které snížilo náklady na splácení úvěrů a celkovou hodnotu firemních závazků.

K provoznímu zisku přispěly 363 miliony zlotých maloobchodní aktivity na polském trhu pohonných hmot, který dosud globální recese příliš nezasáhla. PKN vlastní největší síť čerpacích stanic v Polsku s více než 1800 místy.

Firmy ze skupiny PKN Orlen provozují sedm rafinérii; tři v Polsku, tři v Česku a jednu v Litvě. Zaměstnávají celkem 23.000 lidí.

Petrochemický holding Unipetrol, ve kterém PKN vlastní téměř 63 procent akcií, dnes oznámil, že za třetí čtvrtletí utrpěl ztrátu 35 milionů korun a jeho tržby se snížily o 37 procent na 18,7 miliardy Kč. Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK