Unipetrol se ve 3. čtvrtletí propadl do ztráty 35 milionů Kč

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol se v letošním 3. čtvrtletí propadl do ztráty 35 milionů korun, když loni ve stejném období vydělal přes půl miliardy korun. Tržby společnosti, jejímž většinovým vlastníkem je polská skupina PKN Orlen, ve 3. čtvrtletí klesly meziročně o 37 procent na 18,73 miliardy korun, napsala agentura Reuters.

Zisk před odečtením úroků a daní (EBIT) společnosti činil pět milionů korun. Byl tak letos poprvé v černých číslech.

Analytici Patrie Finance očekávali meziroční propad tržeb o 33,2 procenta na 19,7 miliardy Kč v důsledku výrazného propadu cen produkce ve všech segmentech a poklesu objemu prodejů v petrochemickém a rafinérském odvětví. Na úrovni čistého zisku by společnost Unipetrol měla těsně skončit v černých číslech se ziskem 13 milionů korun, odhadla Patria Finance. Loni ve srovnatelném období podnik utržil 29,9 miliardy Kč.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu a zaměstnává přes 4000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK