Co týden dal?

04.10.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Poslední informace ze světa, z domova a z našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě
Světovým událostem dominuje tlak USA a Velké Británie na Irák. Ten již souhlasil se vstupem zbrojních inspektorů OSN. Nyní se USA společně s Velkou Británií pokouší prosadit novou rezoluci OSN, která definuje tvrdší podmínky vůči Iráku a umožňuje i jednodušší použití síly.
Podle právní expertízy, kterou si nechal vypracovat Evropský parlament, nejsou Benešovy dekrety překážkou pro vstup České republiky do EU. Podle informací agentury Reuters bude Česká republika mezi 10 státy, které Evropská komise doporučí k vstupu do EU (EU doporučí vstup 10 kandidátských zemí včetně ČR -zdroj EU). Komisaři si však vyhradí právo na opatření pro ochranu trhu v případě vážných narušení.

Posledních 7 dní doma
Začátek týdne se nesl ve znamení definitivního krachu privatizace české petrochemie. V pondělí Agrofert nezaplatil na kupní cenu za Unipetrol na účet FNM, naopak se s ním dohodl na ukončení kupní smlouvy. (VERZE 2-Agrofert vzdává koupi Unipetrolu, akcie letí vzhůru). Nyní vyvstává otázka  jakým způsobem se bude Unipetrol privatizovat podruhé, již nyní je více otevřeno variant (Unipetrol by se podruhé už nemusel prodávat vcelku -Sobotka).
Druhou významnou událostí prvního říjnového dne byl vstup Erste Bank na pražskou Burzu cenných papírů. Akcii Erste zahájily růstem (Akciím Erste Pražané rozumějí, expanze na obzoru). Následující analýza však hodnotí i případná rizika pro českou burzu, které tato emise přináší (ANALÝZA-Kotace Erste Bank by mohla být bodem obratu BCPP).
Tento týden byl zahájeno hlavní přelíčení s přestaviteli společnosti H-System, která slibovala levné bydlení. Nyní dluží přibližně 1000 lidem přes 1 mld. Kč.
Domácí hladinu rozvířili sliby ministra obrany Tvrdíka, který při své návštěvě USA nabídl umístění prvků protiraketové obrany USA na našem území. Takovéto rozhodnutí je však v kompetenci vlády a parlamentu.
Další ministr, Milan Šimonovský, našel ve smlouvě s izraelskou firmou Housing & Construction, která staví dálnici do Ostravy, závažné nedostatky. Buď se obou stranám podaří dohodnout, nebo je ministr připraven vládě doporučit, aby odstoupila od smlouvy.
Český telekomunikační úřad zakázal Českému telecomu nově připravované tarify pro připojení k internetu. Proti novým tarifům protestovali ostatní internetoví provideři, označovali je za diskriminační. ČTÚ jim tak dal zapravdu.
Tomáš Enge v tomto týdnu ztratil titul v šampionátu F 3000. Světová rada motorismu FIA mu jej odebrala za použití marihuany. Navíc mu udělila roční podmíněný trest. Enge tak vážně ohrozil svůj vstup do seriálu F1.

Posledních 7 dní na našem serveru
V sekci Bydlení najdete v Rádci další radu, tentokrát Co dělat, když chcete vypovědět smlouvu o stavebním spoření? Dále jsme do seznamu hypotečních úvěrů přidali nový hypoteční úvěr Hypotéku BONUS. V Podmínkách hypoték najdete nejen informace o nové hypotéce, ale také aktuální minimální úrokové sazby hypotečních úvěrů.
Aktualizací prošla sekce Ekonomiky, v podsekce ČR v číslech jsou doplněny aktuální makroekonomické údaje. Dále zde přibyly nové grafy historického vývoje nezaměstnanosti a průměrné hrubé mzdy v ČR.
V sekci Kapitálový trh se podstatně rozšířilo zpravodajství, především o on-line zprávy od společnosti Fio a v sekci komodity na  o kompletní komoditní zpravodajství od společnosti Colosseum.

Anketa
V anketě tento týden jste vyjadřovali svoji důvěru k humanitárním organizacím.  Hlasujících bylo tento týden pouze 52. Nadpoloviční většina (62%) humanitárním organizacím nedůvěřuje a preferuje přímou pomoc. 31% by svěřilo peníze vybraným organizacím, a pouhých 6 % by je poukázalo výhradně na vládní konto. 2% by údajně zaslali peníze kamkoliv.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU