Piloti Finnairu zahájili stávku, zrušen byl i let do Prahy

16.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 16. listopadu (ČTK) - Více než 750 pilotů finské letecké společnosti Finnair dnes vstoupilo do stávky, kvůli které musely být ve Finsku zrušeny všechny vnitrostátní a mezinárodní lety. Stávka se dotýká tisíců cestujících, kteří měli s touto leteckou společností naplánovanou cestu, zrušeny byly i lety mezi Helsinkami a Prahou.

Piloti se s vedením aerolinií nedohodli na budoucích pracovních podmínkách a o víkendu odmítli dál jednat. Odborová organizace pilotů se s vedením firmy snažila dohodnout několik měsíců. Stávka by se hned první den měla dotknout až 15.000 lidí, podle některých zdrojů možná až 20.000. Chartery, které Finnair provozuje, by podle agentury AP ale fungovat měly.

V letovém řádu Finnairu je na dnešek pouze jeden let z Prahy do Helsinek. Letiště Praha bylo o jeho zrušení informováno až dnes dopoledne. Podle mluvčí letiště Evy Krejčí nepřiletěl ani spoj z Helsinek, který měl přistát na Ruzyni v 10:45. Zpět se mělo letadlo vracet v 11:30.

Finnair omezil některé lety už v neděli. Ztráty, které v důsledku stávky aerolinkám vzniknou, se podle zástupců firmy budou pohybovat kolem dvou až tří milionů eur denně (od 51 do 77 milionů Kč). Nová jednání, hlavně o využití externistů, mají začít během tohoto týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK