Konsorcium Crown chce příští týden učinit nabídku na Volvo

21.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 21. listopadu (ČTK) - Konsorcium Crown hodlá příští týden učinit nabídku na švédského výrobce aut Volvo Car, který patří americké automobilce Ford. Uvedl to dnes švédský finanční list Dagens Industri. Ford již jedná o prodeji své švédské divize s konsorciem vedeným čínskou společností Geely.

V čele amerického konsorcia Crown stojí bývalý ředitel Fordu Michael Dingman. Má však podporu švédských investorů, dodal list.

Ford minulý měsíc vybral pro užší jednání o prodeji Volva konsorcium Zhejiang Geely Holding Group. Nabídnutá cena nebyla zveřejněna, podle médií se pohybuje v rozmezí dvě až 2,5 miliardy USD (34,9 až 43,6 miliardy Kč), napsala agentura Reuters. Ford koupil Volvo Car v roce 1999 za 6,45 miliardy USD.

Ford odolává současné krizi v automobilovém průmyslu lépe než jeho domácí konkurenti General Motors a Chrysler, kterým musela pomoci americká vláda a byli dokonce po určitou dobu nuceni využívat bankrotovou ochranu před věřiteli. Ford již v rámci snahy o zlepšení hospodářských výsledků prodal luxusní značky Aston Martin, Jaguar a Land Rover a uvedl, že do budoucna se hodlá zaměřit jen na hlavní značky Ford, Lincoln a Mercury.

Ford Motor hospodařil v letošním třetím čtvrtletí s čistým ziskem 997 milionů dolarů (zhruba 17,4 miliardy Kč) po ztrátě 161 milionů dolarů před rokem. Výsledky byly podle firmy podpořeny snižováním nákladů, růstem podílu na domácím trhu a programem šrotovného ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK