ČOI zakázala prodej zapalovače, který vydává elektrický výboj

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila na tuzemském trhu nebezpečný zapalovač ve tvaru mobilního telefonu, který při používání vydává elektrický výboj. Lidem může elektrický úder způsobit popálení pokožky prstu a zapalovač je navíc nebezpečný pro osoby s kardiostimulátorem. ČOI proto zakázala prodej toho zapalovače, který odporuje nařízení Evropské komise. Na trhu EU nesmí být k dostání zapalovače připomínající svým tvarem jiné předměty.

"Při zatlačení spouštěcího mechanizmu směrem nahoru se zapálí plamínek, při stlačení spouštěcího mechanismu směrem dolů dostane uživatel elektrický úder, který způsobí stah svalstva, brnění ruky a popálení pokožky prstu," uvedla ČOI na svých internetových stránkách.

Zapalovač je podle ČOI nebezpečný hlavně pro děti, kterým může způsobit popáleniny. Odborníci varují, že při používání tohoto zapalovače hrozí riziko požáru. "Při použití dostane uživatel úder kvůli elektrickému výboji, proto zde hrozí rovněž nebezpečí pro starší lidi například s aplikovanými kardiostimulátory," upozornila ČOI.

ČOI zakázala rovněž prodej zapalovače ve tvaru sušenky a sady svíček, které připomínají malé bonbony. "Z bonbonů mohou děti oddělit malé kousky a vložit je do úst. Konzumace výrobku a s tím spojené komplikace jsou předpokládány hlavně u osob s menší rozlišovací schopností, a to zejména u dětí," stojí ve zprávě ČOI.

Podrobnosti o rizikových výrobcích lidé najdou na internetových stránkách www.coi.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK