Vláda schválila program na podporu nákupu půdy zemědělci

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Vláda dnes schválila program, v jehož rámci budou tuzemští zemědělci moci čerpat z prostředků Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) dotace na nákup nestátní zemědělské půdy. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Program Podpora nákupu půdy má farmářům ve formě dotací úroků z úvěrů na nákup pozemků do budoucna přinést až 34 milionů korun. Předkládaný program navazuje na program Půda, u kterého mohli farmáři žádat o poskytnutí podpory do letošního 30. září.

Dle statistiky uvedené na webu fondu v něm PGRLF dosud přispěl zemědělcům na úvěry za 2,45 miliardy korun téměř 200 miliony korun.

"Cílem předloženého programu je snaha přispět k řešení nedostatku vlastních finančních zdrojů u zemědělských prvovýrobců a umožnit tím nákup nestátní zemědělské půdy, jako primárního výrobního prostředku zemědělských prvovýrobců," uvedlo ministerstvo. Většina zemědělců v Česku hospodaří na pronajaté půdě.

Stát v rámci programu může zemědělcům, kteří si u banky vezmou úvěr na nákup zemědělské půdy, pomoci hradit část úroků z půjčky.

Dle výsledku šetření Českého statistického úřadu z roku 2007 pouze 17 procent zemědělské půdy v zemi obhospodařovávali její právoplatní majitelé. Tento jev, spolu se stále neujasněnými vlastnickými vztahy k půdě, dlouhodobě kritizuje část zemědělské veřejnosti. Problém mají pomoci vyřešit takzvané pozemkové úpravy, jejichž dokončení bude však podle odborníků trvat desítky let.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond zemědělcům dotuje úroky a poskytuje garance k přijatým úvěrům. Loni podpořil úvěry pro zemědělce za celkem 4,91 miliardy korun. Půjčky byly kromě nákupů půdy použity zejména na pořizování zemědělské techniky.

PGRLF loni schválil 2187 žádostí s celkovou poskytnutou podporou ve výši 576,6 milionu korun. Suma úvěrů, které fond založený v roce 1993 do konce loňského roku podpořil, dosáhla 117,8 miliardy korun. Pro jejich zabezpečení bylo použito 21 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK