Před schválením je pomoc obcím postiženým povodněmi za 549 mil.Kč

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Komise ministerstva pro místní rozvoj (MMR) doporučila ke schválení přes 180 žádostí o dotace na obnovu krajského a obecního majetku postiženého letními povodněmi. Pokud žádosti ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška podepíše, dostanou obce a kraje téměř 549 milionů korun. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělilo MMR.

"Počet přijatých žádostí, které obce a kraje poslaly k vyřízení, se oproti minulému zasedání Hodnotitelské komise téměř trojnásobně navýšil," uvedl Vondruška.

Domácnosti postižené povodněmi mohly požádat o finanční příspěvek na náhradu škody do 2. listopadu. MMR od obcí přijalo celkem 2123 žádostí, na jejich účty odeslalo k dnešnímu dni 63,7 milionu korun. Příspěvek 30.000 korun na obnovu základního vybavení obdrží přes dva tisíce domácností.

Program ministerstva na obnovu obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou má dva dotační tituly. První je určený pro obce a kraje, jejichž území bylo postiženo pohromou a byl zde vyhlášen stav nebezpečí. V něm mohou získat dotace na obnovu majetku obce až do výše 100 procent a kraje až do výše 50 procent celkových nákladů.

Obce a kraje, na jejichž území nebyl vyhlášen stav nebezpečí, pak mohou v případě obcí získat dotace do výše 80 procent a u krajů do 50 procent celkových nákladů.

Povodně, které koncem letošního června postihly část Čech i Moravy, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka, vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun, z toho na státním majetku 6,85 miliardy. Většinu nákladů na jejich odstraňování ponese stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK