Rada ČRo chce audit zakázek podniku nad dva miliony korun

25.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Rada Českého rozhlasu chce, aby vedení podniku zadalo audit všech uzavřených zakázek nad dva miliony korun. Jen při rekonstrukci historické budovy rozhlasu v pražské Vinohradské ulici předchozí management společnosti na zakázkách za nestavební práce utratil zhruba 90 milionů korun. Rada o tom rozhodla na dnešním zasedání.

Dva předchozí audity, které dnes rada rovněž projednávala, ukázaly na pochybení minulého vedení při vlastní rekonstrukci budovy a jednáních se stavební firmou. Při dvouleté rekonstrukci zhotovitel podle auditů nedodržoval termíny a naúčtoval si množství víceprací, které nyní nárokuje.

Vedení rozhlasu by nemělo přistoupit na navýšení rozpočtu o vícepráce nad 20 procent původní smluvní částky 524 milionů korun, uvedli auditoři. Nárokované sporné vícepráce mají hodnotu kolem 55 milionů korun.

Současné vedení rozhlasu nyní se zhotovitelským konsorciem jedná o dalším postupu. Zřejmě na začátku příštího týdne by měla stavební firma rozhodnout, zda přistoupí na navržené řešení vypořádání víceprací, nebo přenechá řešení sporu na soudu.

Právě problémy s průběhem rekonstrukce, na které rada několikrát upozorňovala, byly jedním z důvodů pro odvolání bývalého ředitele rozhlasu Václava Kasíka letos v létě. Ten údajně radu nedostatečně informoval o stavu prací a neposkytl řádnou analýzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK