Atradius: Platby českým firmám ze zahraničí se zpožďují

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Platby českým firmám ze zahraničí se zpožďují. Ačkoliv je předepsaná doba splatnosti pro zahraniční obchodní partnery 33 dnů, ve skutečnosti peníze přicházejí po 47 dnech. Na jaře 2008 to bylo přitom po 34 dnech. Ukazují to výsledky studie Platební morálka, které dnes ČTK poskytla pojišťovna pohledávek Atradius.

Celkem 63 procent podnikatelů přitom hodnotí platební morálku zahraničních partnerů jako dobrou. Z dvacítky zkoumaných zemí se české podniky nejméně často setkávají s úplným výpadkem platby. Podle úpravy Evropské unie trvá převod peněz v rámci unie maximálně čtyři dny, takže bankovní transfery v tom nehrají negativní roli.

V porovnání s okolními zeměmi jsou na tom české firmy s obdržením peněz za dodané zboží či služby nejhůře. Polsko i Německo mají nastavenou splatnost shodně na 22 dnů a peníze dostávají po 25, respektive 36 dnech. U Slovenska dodržují odběratelé splatnosti lépe než v Česku, což ale v době průzkumu souviselo s urychlením plateb ve slovenských korunách kvůli konverzi na euro, uvedla ředitelka Atradius pro ČR a region střední a východní Evropy Markéta Stržínková.

Zatímco tuzemská platební morálka českých firem se zhoršuje, v zahraničí jsou vnímány mnohem lépe než v minulosti. Minulou zimu reportovali zahraniční partneři zaplacení od českých firem až po 43 dnech, nyní je to pouze 30 dnů. Je to ze všech sledovaných zemí naprosto největší zlepšení. "České firmy v době provádění průzkumu ještě měly dobrou likviditu a také nabraly z minulých let zkušenosti, že spolehlivě platící firma získává vždy lepší obchodní podmínky," vysvětlila Stržínková.

Platební podmínky se ve sledovaných zemích značně liší. Průměrná doba splatnosti se pohybuje od 22 dnů v Německu a Polsku do 67 dnů v Itálii a Španělsku. S výjimkou Itálie a Švédska je splatnost v zemích EU obecně kratší než v zimním průzkumu z přelomu let 2008 a 2009.

Průměrná doba úhrady domácích plateb, tedy doba mezi vystavením faktury a jejím zaplacením, se pohybuje od 28 dnů v Dánsku, Polsku a Německu do 78 dnů v Itálii. U zemí EU, které byly sledovány i v zimním průzkumu z přelomu let 2008 a 2009, se lhůta s několika výjimkami zkrátila o dva dny až 17 dnů.

Doba úhrady zahraničních plateb je s výjimkou Itálie a Německa v zemích EU kratší. Ve srovnání s odpověďmi v rámci zimního průzkumu platili zákazníci v hodnocených zemích s výjimkou Nizozemska a Švýcarska svým zahraničním obchodním partnerům dříve. Průměrná doba úhrady se snížila až o 15 dnů v Itálii a jeden den v Portugalsku.

Pojišťovna pohledávek Atradius vypracovává tradiční analýzu platební morálky v šesti evropských zemích, letošní průzkum se uskutečnil v rekordních 20 zemích světa. Studie nazvaná Payment Morale každý půlrok hodnotí situaci ve zkoumaných zemích z pohledu vnitrostátních obchodů, ale i z pohledu hodnocení obchodních vztahů zahraničními partnery.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK