Analýza: Veřejný dluh kvůli schodkům rozpočtu naroste o třetinu

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Vysoké schodky státního rozpočtu v letech 2009 a 2010 způsobí podle analýzy vypracované pro Českou bankovní asociaci nárůst veřejného dluhu o třetinu z předkrizových 30 procent hrubého domácího produktu (HDP) na 40 procent HDP na konci příštího roku. Spolu se zvýšením úrokových sazeb to povede k růstu nákladů na placení úroků ze státního dluhu o desítky miliard korun ročně, uvádí dnes zveřejněná analýza.

"Zlom ve vývoji financí vládního sektoru přinesla současná finanční krize a následná hospodářská recese," uvádí dokument. Podle spoluautora analýzy, bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera, nárůst dluhu na 40 procent HDP bude pro stát znamenat nárůst výdajů na úroky minimálně o 20 miliard korun.

"Na růst dluhu doplatí především samotný stát," uvedl Niedermayer. Každý další růst deficitů totiž podle něj znamená riziko, že stát bude muset hledat nové zájemce o státní dluhopisy a nabízet vyšší úrokové sazby. "I když potenciál českých bank a dalších investorů nakupovat tyto cenné papíry je stále vysoký, není nekonečný," uvedl.

Navíc stát bude muset vyšší úroky nabízet i proto, že poroste takzvaná riziková prémie. To může podle ekonomů ovlivnit celý trh a vést ke zdražení firemních úvěrů i hypoték.

Kvůli růstu úroků se tak podle Niedermayera prodraží investice, a proto se bude méně investovat a ekonomika poroste pomaleji. Za nižšího růstu ekonomiky si přitom bude muset stát více půjčovat. "I když si nemyslím, že jsme měsíc před Maďarskem a rovněž se nedomnívám, že by MF v březnu neprodalo dluhopisy, toto je spirála, která nám při nezodpovědném přístupu k veřejným financím hrozí," uvedl.

Podmínkou pro přijetí eura je udržet veřejný dluh pod 60 procenty HDP. "Kdybychom pokračovali bez zásahů a reforem, tak se nám veřejný dluh zastabilizuje v budoucnu někde na 200 procentech HDP," upozornil Niedermayer.

Autory analýzy Růst státního dluhu - rizika pro ekonomiku, podniky, občany i finanční sektor jsou hlavní ekonom Patria Finance David Marek, hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík, bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer a analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK