Akcie ve Spojených státech dopoledne rostly díky ekonomice

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. prosince (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne rostly, protože rostoucí ceny komodit a zprávy z průmyslu a trhu s bydlením naznačují oživování ekonomiky. Akciím pomohl vzhůru i klesající kurz dolaru. Levnější měna posiluje zahraniční poptávku po komoditách a rostou na to akcie energetik a komoditních gigantů.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil o 1,22 procenta na 10.470,9 bodu. Index Nasdaq Composite stoupl na 2175,25 bodu se ziskem přes 1,4 procenta, ukázaly internetové stránky Yahoo! Finance.

Na trh přišly makroekonomické zprávy se smíšenými údaji. Stále ale napovídají o trendu zpevňování v ekonomice.

Index aktivity ve zpracovatelském průmyslu se v listopadu snížil na 53,6 bodu z říjnových 55,7 bodu. Údaj je sice horší, než ekonomové očekávali, stále však ukazuje, že odvětví roste. Zlepšila se i některá dílčí čísla v ukazateli, napsala agentura AP.

Zájem o nákup obytných domů ve Spojených státech se dál zvyšuje a podle počtu uzavřených smluv byl prodej starších domů v říjnu nejvyšší za 3,5 roku. Říjnový růst byl nečekaný a podle analytiků vývoj svědčí o tom, že realitní trh se zotavuje z krize a jeho oživení má pevné základy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK