Výrobní ceny v eurozóně v říjnu nečekaně vzrostly

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. prosince (ČTK) - Výrobní ceny v eurozóně v říjnu vzrostly o 0,2 procenta, převážně kvůli dražší energii. Meziročně jsou ale nižší o 6,7 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Ekonomové žádnou změnu nečekali, v meziročním srovnání počítali s poklesem o 6,8 procenta.

Ceny energií se proti září zvýšily o jedno procento, zatímco ceny polotovarů se o 0,1 procenta snížily. Podobně ceny spotřebního zboží krátkodobého užití klesly o 0,3 procenta. Ceny spotřebního zboží dlouhodobé spotřeby, stejně jako ceny výrobních prostředků, se v říjnu nezměnily.

Výrobní ceny jsou důležitým indikátorem hlavně pro Evropskou centrální banku, která je využitá k zachycení sílících inflačních tlaků ještě v počátečním stadiu. ECB, která se bude ve čtvrtek zabývat měnovou politikou, chce mít míru inflace těsně pod dvěma procenty. V listopadu byla inflace v eurozóně pouze 0,6 procenta.

Ekonomové podle agentury Reuters očekávají, že ECB ponechá základní úrokovou sazbu na rekordním minimu jednoho procenta až do třetího čtvrtletí příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK