Krajské vlaky budou stát příští rok osm miliard Kč, míň než letos

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Kraje zaplatí za krajskou dopravu příští rok osm miliard korun, z toho 2,7 miliardy přispěje krajským rozpočtům stát. Letos činí náklady veřejných rozpočtů na regionální vlaky 8,2 miliardy korun. Dnešním dnem mají České dráhy smlouvy se všemi kraji. Na tiskové konferenci to uvedlo vedení Českých drah.

Dvěstěmilionový rozdíl částečně tvoří snížení počtu spojů na příští rok. Letos lokálky ujedou 83 milionů kilometrů, příští rok to bude 81,5 milionu. Největší pokles nastane v Královéhradeckém kraji.

Zbytek chybějících plateb chtějí dráhy ušetřit v nákladech. To jim má mimo jiné umožnit novinka v podobě desetiletých smluv, dosud se smlouvy s kraji uzavíraly vždy jen na jeden rok. Díky dlouhodobé smlouvě prý dráhy také budou mít možnost investovat miliardy do vozového parku.

Smlouvy krajů s ČD kritizuje konkurence, společnost RegioJet ze skupiny Student Agency, která chtěla některé krajské vlaky provozovat. Šéf Českých drah Petr Žaluda dnes Student Agency nebývale ostře kritizoval. Na závěr několikaminutového monologu vyslovil názor, že Student Agency nikdy vlaky provozovat nechtěla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK