Soud zrušil rozhodnutí s pokutou 14,2 milionu za kartel drůbežářů

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. prosince (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes zrušil rozhodnutí antimonopolního úřadu, podle kterého dostalo sedm producentů drůbeže pokutu 14,2 milionu korun za údajný kartel. Podle úřadu se firmy dohodly na společném postupu při stanovení cen drůbeže. V případě jednoho žalobce to podle soudu prokázáno nebylo, řekl dnes ČTK soudce David Raus. Rozsudek, podle něhož se případem bude znovu zabývat antimonopolní úřad, dosud není pravomocný.

Pokutu udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2007, loni ji potvrdil. Podniky, které měly v době uzavření dohody na českém trhu asi šestinový podíl a ročně vyprodukovaly 50.000 kilogramů drůbežího, se dle úřadu v prosinci 2006 dohodly na postupu vůči odběratelům a dohodu převedly do praxe. Od odběratelů chtěly, aby dávali za kilogram masa víc než tehdejších 19 Kč a vyzvaly ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dostávat méně než 20 korun.

Agrodružstvo Jevišovice mělo zaplatit 8,25 milionu korun, Sušárna Pohořelice 3,53 milionu. Právě tyto firmy jednání iniciovaly. Zbývajících pět firem - Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice dostalo pokutu od 340.000 do 600.000 Kč.

Soud uvedl, že firmy se na kartelu skutečně dohodly, v případě Zemědělského družstva Petřín se ale nepodařil prokázal podíl na uskutečnění dohody v praxi.

Rozhodnutí úřadu i uložené sankce napadlo u soudu šest firem. Pětice firem také soudce požádala o odložení platby pokuty, než případ posoudí. Soud vyhověl Agrodružstvu Jevišovice, Sušárně Pohořelice, společnostem Karlov a ZEVA Chlístovice. Zemědělské družstvo Petřín s žádostí o odklad neuspělo. Další dvě firmy o odklad nepožádaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK