Koruna dnes dále posílila k euru i dolaru

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Česká měna dnes pokračovala v posilování vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se před závěrem obchodování proti úterku posunula o 14 haléřů na 25,85 Kč za euro; proti dolaru končila o pět haléřů silnější na 17,15 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna tak rozšířila předchozí zisky, kdy se dostala pod hranici 26 korun za euro. Podle analytiků se dařilo i dalším středoevropským měnám, o lepším vztahu investorů k riziku je ale předčasné hovořit. "Jasný směr postrádaly během dne i akciové burzy, nelze tak mluvit o rostoucím či klesajícím růstu apetitu k riziku," uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

Odpoledním údajům z amerického trhu práce se nepodařilo splnit očekávání, shodli se analytici. "Počet pracovních míst sice klesá opět o něco pomaleji, ale trhy předpokládaly výraznější zlepšení situace. To odpoledne trochu narušilo momentální zvyšování optimismu na trzích. Hlavní akciové trhy se přesto drží v růstovém teritoriu a negativní vliv se nedostavil ani na kurzech měn v našem regionu," poznamenal analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dolaru však podle něj horší čísla zřejmě pomohla odolat dalšímu oslabení. "Americká měna lehce koriguje své ztráty a odpoledne se proti euru obchoduje na 1,5080. V dnešním programu je ještě publikace Béžové knihy Fedu hodnotící ekonomický vývoj v jednotlivých distriktech rezervního systému," poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK