Burza končí blízko úterního závěru

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze už druhý den v řadě stagnují, hlavní index PX po úterním zisku necelé desetiny procenta dnes o 0,12 procenta oslabil a uzavíral na 1116,1 bodu. Mírný růst většiny titulů kompenzoval pokles akcií Telefóniky O2 a především ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Operátor Telefónica přišel o 0,47 procenta na 423,50 Kč, ČEZ oslabil o 1,66 procenta na 850,70 Kč.

Mezi poraženými je dnes také Orco, u kterého investoři podle analytika Komerční banky Josefa Němého negativně ocenili konec jednání o navýšení kapitálu s americkým investorem Colony Capital. Orco tak dnes v Praze oslabilo o desetinu procenta na necelých 191 Kč. Mírnou ztrátu utrpěla také síť autobazarů AAA Auto, ostatní tituly obchodované na pražské burze posilovaly.

Mírně v zisku jsou obě banky a nejvíce se při absenci nových zpráv dařilo akciím Philip Morris a Pegas Nonwovens. Oba tituly přidaly více než dvě procenta.

Evropské burzy podle Němého také stagnovaly po nejsilnějším jednodenním růstu za čtyři měsíce. "Daří se sice farmaceutickým a potravinářským firmám, to ale vyvažuje pokles bankovních a pojišťovacích akcií," uvedl Němý s tím, že nejvíce, o čtyři procenta, klesá ING Banka.

Americké burzy také zahájily blízko předchozích hodnot poté, co zpráva o počtu pracovních míst v soukromém sektoru Spojených států vykázala meziměsíční zlepšení, ale nesplnila očekávání trhu. Impulz pro další obchodování přijde dnes večer se zveřejněním Béžové knihy americké centrální banky, míní Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK