Akcie v USA šly ve středu oběma směry

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. prosince (ČTK) - Akcie v USA šly ve středu oběma směry. Trh přivítal příznivé hodnocení ekonomiky centrální bankou, klesly ale akcie firem v energetice a bank. Investoři se zajímají o trh práce, který zůstává slabý, přestože se objevují známky oživení ve zpracovatelském průmyslu, na trhu s domy i v dalších odvětvích ekonomiky.

Klíčový index Dow Jones za středu oslabil o 18,90 bodu na 10.452,68 bodu, a klesl tak o pětinu procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale posílil o 0,4 procenta na 2185,03 bodu, když si 9,22 bodu připsal.

Většina akcií v závěru dne rostla poté, co Fed uvedl, že se regionální ekonomická aktivita obecně zlepšila od posledního hodnocení z října. Centrální banka také uvedla, že se zlepšily spotřebitelské výdaje, i když zaměstnanost a trh s komerčními realitami zůstávají slabé.

Akcie bank poznamenala varovná zpráva analytiků o odvětví a na energetiky dolehl pokles cen ropy. Aerolinie proti tomu posílily díky nadějím, že se sektor stabilizuje, napsala agentura AP.

Na devizovém trhu posílil dolar a kurz eura si vedl smíšeně. Dolar vůči jenu vzrostl poté, co japonští politici uvedli, že se vzestup jenu nemůže nechat být. Posílili tak spekulace, že Japonsko ještě uvolní měnovou politiku.

Dolar vzrostl o 0,9 procenta na 87,43 JPY a více se vzdálil 14letému minimu 84,82 JPY z minulého týdne. Středeční růst dolaru vůči jenu tak byl nejvýraznější od poloviny října. Kurz eura posílil o 0,6 procenta na 131,43 JPY a oslabil o 0,3 procenta na 1,5045 USD, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK