Siemensu v ČR klesly celoroční tržby o třetinu na 30 miliard Kč

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Skupině Siemens v ČR klesly ve fiskálním roce končícím v září tržby o třetinu na 30 miliard korun. Počet zaměstnanců se snížil o 1500 na 11.000 lidí. Firma to dnes ČTK sdělila v tiskové zprávě.

"Výsledky minulého finančního roku samozřejmě reflektují celosvětový pokles ekonomiky," uvedl finanční ředitel Siemensu ČR Rudolf Fischer.

Podniky Siemens z Česka za rok do konce září vyvezly výrobky a služby za celkem 16,5 miliardy korun. V předchozím finančním roce byl export skupiny o osm miliard vyšší.

Mezi největší podniky skupiny patří výrobní závod na parní turbíny v Brně, podniky na výrobu elektromotorů v Mohelnici a Frenštátě pod Radhoštěm nebo účetní centrum v Praze a Ostravě, jež zajišťuje účetní služby pro velkou část celosvětového koncernu Siemens. Svou činnost naopak ukončil zličínský závod Siemens Kolejová vozidla, který do loňska zaměstnával přes 1000 lidí.

Zastoupení společnosti Siemens v České republice bylo obnoveno v roce 1990. Mateřský koncern Siemens AG zaměstnává celosvětově 405.000 lidí a ve fiskálním roce do letošního září zvýšil zisk z běžných aktivit o 32,2 procenta na 2,46 miliardy eur (63,6 miliardy Kč). Tržby skupině klesly o 0,9 procenta na 76,65 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK