Raiffeisen International spustí příští rok internetovou banku

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Rakouská Raiffeisen International Bank plánuje ve vybraných zemích střední a východní Evropy v průběhu roku 2010 zřídit novou internetovou banku. ČTK o tom dnes informoval mluvčí české Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Banka bude působit s rakouskou bankovní licencí a následně využívat jednotnou evropskou licenci pro působení na trzích střední a východní Evropy.

Banka chce těžit z nízkých nákladů dosažených samoobslužným modelem; pro své prodeje i obsluhu klientů bude využívat především internet. Zaměří se tak právě na jeho aktivní uživatele. Nabízet bude hlavně vkladové produkty. "Naše nová internetová banka bude reagovat na potřeby a zájmy internetových klientů, kteří ve střední a východní Evropě představují rychle rostoucí cílovou skupinu," uvedl generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Rakouský dohled nad finančním trhem již nové bance poskytl bankovní licenci, banka bude sídlit ve Vídni a bude fungovat jako dceřiná společnost Raiffeisen International. Díky jednotné bankovní licenci bude moci nová banka působit v jiných členských zemích Evropské unie na základě poskytnuté rakouské licence a po oznámení regulatorním orgánům v daných státech.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. V roce 2006 zahájila spojování s eBankou, integrační proces obě banky dokončily v létě 2008. Raiffeisenbank obsluhuje klienty v síti více než 100 poboček a klientských center.

Majoritním akcionářem banky je rakouská Raiffeisen International Bank Holding AG. Na 17 trzích střední a východní Evropy obsluhuje téměř 15 milionů klientů na 3200 obchodních místech. Většinovým vlastníkem Raiffeisen International je s více než dvoutřetinovým podílem RZB Group.

V Česku nyní na převážně internetové bázi již působí mBank, dcera polské BRE Bank. mBank do Česka a na Slovensko vstoupila v listopadu 2007, svou strategii postavila na internetovém bankovnictví a nulových poplatcích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK