Propad maloobchodních tržeb v eurozóně se zastavil, v EU rostly

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. prosince (zpravodaj ČTK) - Propad maloobchodních tržeb v eurozóně se v říjnu zastavil. Ještě v září se tržby propadly o 0,5 procenta, ale v říjnu zůstaly stabilní. V celé Evropské unii obchodníci v říjnu utržili o 0,3 procenta více, když ještě v září maloobchodní tržby propadly o 0,3 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se v říjnu maloobchodní tržby v eurozóně propadly o 1,9 procenta a v celé sedmadvacítce o 0,9 procenta.

V meziměsíčním srovnání ke stabilizaci maloobchodních tržeb v eurozóně, která je "tahounem" celé ekonomiky EU, přispěl především "nepotravinový" sektor, jehož tržby vzrostly 0,3 procenta, v celé unii o 0,7 procenta. Tržby v sektoru potravin, nápojů a tabáku se v eurozóně v říjnu propadly o 0,3 procenta a v EU zůstaly stabilní.

Největší meziměsíční růst tržeb zaznamenaly Litva (1,9 procenta), Portugalsko (1,7 procenta) a Polsko (1,6 procenta), největší propad Rumunsko (-1,9 procenta), Slovensko (-1,7 procenta) a Lotyšsko (-1,3 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK